Wednesday, October 5, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

Vermindering subsidie P3 is een zegen

Posted by Dirruk On November - 6 - 2009

p3

Woensdagavond zat ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens op het gemeentehuis. Puur uit eigenbelang. Er zou worden gestemd over de begroting van Purmerend en daardoor zou één van mijn hobbies in gevaar komen: het stagehanden bij P3. De subsidiekraan werd mogelijk dicht gedraaid en dat zou betekenen dat ik niet fijn meer kan slepen met versterkers en kabels, een beetje backstage rondhangen en interessant lopen tijdens de concerten. Het liefst doe ik dit natuurlijk bij bands die ik zelf leuk vind en anders gewoon bij de grote namen. Ik ben te oud om handtekeningen te vragen, maar ben als een kind zo blij als ik zo nu en dan eens een plectrum krijg. Of jat. Soms mag ik zelfs wel eens op de foto met een beroemdheid. Altijd leuk voor het fotoboek dat jullie kleinkinderen ooit gaan weggooien.


En dat zou zo maar eens in gevaar kunnen komen. Het voortbestaan van P3 werd bedreigd, dus werd er vanuit de professionele organisatie opeens als een gek gecommuniceerd met de vrijwilligers, want ja, P3 draait voornamelijk op vrijwilligers. De enige vergoeding die ik krijg als technicus is één drankmuntje per twee gewerkte uren en één warme maaltijd. Een gewone werkdag als vrijwillige technicus begint om een uur of vijf ´s middags en eindigt niet voor één uur ´s nachts. Maar het kan ook zo maar van half drie tot twee duren. Geeft allemaal niks, het is meestal gezellig, je schijnt er wat van te kunnen leren, je krijgt nog eens wat gratis fitness en ga zo maar door. Geen probleem om die uren erin te steken naast mijn veertig urige werkweek waar ook nog de benodigde reisuren bij komen.

Er werd dus opeens gecommuniceerd vanuit de professionele organisatie, zo schreef ik net al. Dat was enigszins verwarrend, want zo vaak wordt dat niet gedaan. Er is twee keer per jaar een vrijwilligersvergadering en heel af en toe ook een bijeenkomst van de horecagroep of de techneuten. Dat is het wel zo´n beetje. Er is nu wel een waanzinnig internetsysteem waarin je je rooster kunt bekijken. Voorheen gebeurde dat per mail in een excelsheet en daar stond meer informatie in, maar dat mag de pret niet drukken. De subsidie moet toch ergens aan uit worden gegeven. Tijdens de concerten waar ik vrijwilligertje speel zie ik de vaste crew ook niet vaak, maar die besteden doordeweeks natuurlijk al genoeg uren in P3 om een zo interessant mogelijk programma neer te zetten en hebben de meeste acts waarschijnlijk al meerdere keren gezien tijdens dit proces.

Ik mopper graag, dus het komt me wel allemaal prima uit dit. Ik voel me dermate weinig verbonden met de directie en de vaste staf dat ik me ook helemaal niet bezwaard voel om een keertje nee te zeggen als ik geen zin heb en alleen de leuke klussen er tussenuit te pikken. Ik vraag me wel af of men in de zorgsector, waar men ook voor een groot deel op vrijwilligers leunt, ook zo achteloos omgaat met de mensen. Een angstig idee. Het lijkt me redelijk essentiëel dat die mensen enige verwantschap voelen met de organisatie waar ze zich voor inzetten en er ook waardering voor krijgen. Maar gezien het tekort aan vrijwilligers dat er bij veel organisaties is, vrees ik dat P3 geen uitzondering is, dus zal ik niet te hard klagen.

Afgelopen week bleek dus dat men bij P3 wel communicatief kan zijn en zelfs slagvaardig. Er werd een internetpetitie opgestart, er werden mails rondgestuurd die mij vervolgens via allerlei kanalen werden doorgestuurd en uiteindelijk namen 2082 mensen namen de moeite om vijftien kostbare seconden te steken in het behoud van P3 door de petitie in te vullen. Dat is toch mooi ruim 2,6 procent van de Purmerendse bevolking. Dat percentage komt wat lager uit als je de hele regio meerekent, maar ach, we kijken niet op een procentje meer of minder.

Dit percentage internet-stemmers was kennelijk voor de gemeenteraad genoeg om de subsidiekraan niet helemaal dicht te draaien. Wellicht was de grote opkomst van vrijwilligers en andere belangstellenden en -hebbenden een extra stimulans, maar er wordt nu geen 500.000 maar 240.000 Euro gekort op de subsidie. Dat is toch maar mooi een winst van 115 Euro per internetstem. Als ik het goed begrijp gaat er dan 260.000 euro subsidie naar P3, omgerekend per hoofd van de bevolking slechts 3,25 Euro. Een koopje voor zo’n mooi cultureel podium.

Gevolg is wel dat de bezuinigingen ten koste gaan van de programmering, zo heb ik moeten lezen op de site van P3. Want zodra de subsidie veilig was gesteld is men weer netjes gestopt met communiceren. Er zullen minder grote en internationale acts naar Purmerend komen. En dat is op zich jammer. Vind ik. De Purmerendse bevolking lijkt het niet zoveel te kunnen schelen. Zo vaak is de tent nou ook weer niet uitverkocht. De meeste mensen komen op de dance-feesten af en die worden gedraaid door professionele organisaties. Als je je als vrijwilliger aanmeldt om op zo’n feest te werken krijg je daarvoor gewoon dezelfde vergoeding voor als de uitzendkrachten die er voor worden ingehuurd als je dat wilt. Die hele subsidie is dus eigenlijk parels voor de zwijnen, maar dat ga ik niet hard op roepen, dan raak ik mijn leuke hobby kwijt.

Minder subsidie betekent meer kleine acts en misschien ook gewoon avonden waarop bandjes uit de regio aan bod komen. Of wie weet komen er weer eens wat andere zaken op het podium dan alleen maar popmuziek. Initiatieven op dat vlak zijn inmiddels verdwenen in P3, dus wat de culturele bijdrage aan Purmerend van dit podium is naast het verschaffen van een mooi podium voor commerciële bands moet iemand mij nog eens een keertje opnieuw uit gaan leggen.

Als je grote dance-feesten laat organiseren door bedrijven die zich daar op hebben toegelegd, dan kun je dat natuurlijk ook gewoon doen met de grote internationale acts. Kun je je als organisatie toeleggen op leveren van een werkelijke bijdrage aan het culturele leven in Purmerend. Het mooie is dat het ook een uitgelezen kans is om de vrijwilligers meer te betrekken bij het vullen van de agenda en het podium. Ideeën genoeg hoor ik zo links en rechts om me heen. Dat ze ons niet kunnen gebruiken bij het proces waarin Living Color of George Clinton wordt geboekt, dat snap ik. Maar in het regelen van bandjes-avonden, thema-avonden, open podiums, jam-sessies en ga zo maar door kunnen vrijwilligers een waardevolle en gratis bijdrage leveren waar ze nog wat van kunnen leren ook in plaats van dat ze gewoon maar als supergoedkope handjes worden gebruikt. Zul je zien dat ze zich nog meer betrokken gaan voelen ook en vaker hun neus laten zien en het communiceren een fluitje van een cent wordt.

Die inkrimping van de subsidie is gewoonweg een zegen voor P3. En voor mezelf ook. Want er gaat meer gebeuren, ik kan toch blijven hobbyen, ga me meer betrokken voelen bij het geheel en bij de grote acts laat ik mij gewoon inhuren als betaalde podiumhulp. En dan ben ik natuurlijk helemaal gelukkig.

Dirruk

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS