Wednesday, November 30, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

Steenwerpen in de Beemster

Posted by Dirruk On July - 27 - 2009

steenwerpenHij die zonder zonde is, die werpe de eerste steen. Zo luidt het gezegde dat volgens mij een bijbelse herkomst heeft en die derhalve op mij en mijn vermeende vriendenkring niet van toepassing is. En dan zeker niet gedurende de jaarlijkse Beemster kermis, die in de week van de laatste donderdag van juli wordt gevierd, waar de drank belangrijker is dan de attracties en welke voor velen als een vrijbrief wordt gezien om ongegeneerd te hoeren en te snoeren.

De dinsdagmiddag staat altijd in het teken van het steenwerpen. Met in grootte variërende keien wordt er dan gepoogd om over een afstand van een meter of zeven een houten paaltje om te gooien, waarop een flinke dobbelsteen is gepositioneerd. Als je het paaltje omgooit, dan bepaalt de dobbelsteen hoeveel punten je krijgt. Gooi je de dobbelsteen eraf zonder dat je het paaltje raakt, dan wordt dit puntenaantal zelfs verdubbeld. Je gooit met een team van acht mensen, die allemaal 20 keer mogen gooien. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en dan wordt er aan het eind van de middag verteld wie er van de meer dan honderd deelnemende teams gewonnen heeft. Nou, als dat geen makkelijk en eigenlijk superstom spelletje is, dan weet ik het ook niet meer.

En nu is de vraag of het leuk is, en zo ja, waarom dan. Het eerste deel van deze vraag beantwoord ik met een luide en duidelijke ‘JA’. Het tweede deel ligt iets gecompliceerder. Het gooien op zich is leuk, want zoals een spel met vrienden betaamt word je vanzelf fanatiek. Zeker ook omdat je om je heen andere teams met hele en halve bekenden ziet gooien. Daarnaast moet je tijdens het sporten altijd zorgen dat je niet uitdroogt en zorgen voor voldoende water en sportdrank. Nu is het echter zo dat ze dit niet verkopen bij de aanlengende kroegen op het marktplein, dus zijn we – niet geheel tegen onze zin – genoodzaakt om dit met bier te doen. Deze duizenden jaren oude dopingsoort, waar niet op wordt gecontroleerd, is vooral goed voor de team-spirit en gaande weg het spel, dat in totaal zo’n drie uur in beslag neemt, wordt de perceptie van de deelnemers dermate gestimuleerd dat men in de overtuiging geraakt dat de worpen steeds beter worden. De statistieken van de puntentelling laten vaak heel andere trends naar voren komen, maar daar laten we ons niet meer door beïnvloeden. Daarvoor hebben we ons dan namelijk al veel te veel laten beïnvloeden door onze goudgele vrienden.

Om een uur of vier is het gooien voorbij. De drommen verzamelen zich bij kroegen met de mooie namen ‘Tramzicht’ en ‘De Oude Munt’, waarvan alleen archeologen die 10 meter de grond in graven nog de historische betekenis kunnen achterhalen. Het gezellige samenzijn met veel oude en nieuwe bekenden wordt vervolgens opgevrolijkt door een top-artiest als bijvoorbeeld Imca Marina. Hierna wordt door de steenwerpvereniging nog een tombola-trekking gehouden, waarbij vooral de roze nummertjes al jaren grote hilariteit veroorzaken, omdat de omroeper, en zelfs zijn opvolger na zijn overlijden, steevast ‘ros’ roept in plaats van ‘roze’. Als je hier dan ook ‘vierendertig ros’ roept, dan klimmen vele mondhoeken als vanzelf richting de hemel.

Na de prijsuitreiking, waarbij de prijzen uit een geldbedrag bestaan die door de deelnemende teams vaak direct weer wordt omgezet in het vloeibare goud, loopt het plein langzaam leeg richting restaurant, snackbar of zelfs het thuisfront. Het was als vanouds weer gezellig, de kater begint al aan het eind van de avond of begin van de nacht, en we weten dat we er volgend jaar weer allemaal staan. Als deelnemer of toeschouwer, maar altijd aan het bier.

Sommige dingen moeten gewoon nooit veranderen. Ik heb er weer zin an.

49 Responses

 1. Hen Said,

  Oh, dat lijkt me leuk.
  Mag je ook met wat anders zwaars gooien?

  Posted on July 27th, 2009 at 14:03

 2. Dirruk Said,

  Nee, dan word je gediskwalificeerd.

  Als je nou even langsrijdt morgenmiddag, dan mag je zo meedoen in het team van Jan en mij. Of durf je dat niet? 😀

  Posted on July 27th, 2009 at 14:07

 3. Aimée Said,

  Is dat overdag Dirruk?

  Posted on July 27th, 2009 at 14:14

 4. Hen Said,

  Laten we het niet over durven hebben.
  *bekend plaatje van chicken uploadt*

  Hangt er vanaf of Jan weer van die overheerlijke verse bolletjes kaas heeft.

  Posted on July 27th, 2009 at 14:21

 5. Jan. Said,

  Het is overdag en je kunt wel het beste je gympies aantrekken. Je oude gympies. En ik neem geen bolletje kaas mee. Kermis betekent eten bij de visboer. Die kaasfabriek is trouwens daar vlakbij maar die zal wel dicht zijn tijdens de kermis.

  Posted on July 27th, 2009 at 14:26

 6. Dirruk Said,

  Volgens Corina ga jij altijd vis eten bij de visboer als alle vis al op is Jan 🙂

  En Ja, het is overdag Aimée.

  En Hen, je mag het plaatje uploaden, ik vond Debby belangrijker dan jij die middag, vooral omdat die mij al een paar weken eerder had geboekt. 😛

  Posted on July 27th, 2009 at 14:40

 7. Hen Said,

  Brad Pitt boek je.
  Thomas Acda boek je.

  Dat zijn de enige die men de status boeken kan toedelen.
  Naar mijn bescheiden mening dus hè.

  (Jan.? Zorg jij even dat er morgen – al dan niet in vertroebelede staat – een steen in/op Dirks maag komt? Dank!)

  Posted on July 27th, 2009 at 14:48

 8. Dirruk Said,

  Ook jij kunt mij boeken Hen.
  Kosteloos.
  Maar wel op tijd natuurlijk 🙂

  Posted on July 27th, 2009 at 14:50

 9. Hen Said,

  Hahahaha!
  GAT-VER-DAM-ME, Dirruk!

  Mannen met kapsones zijn echt verschrikkelijk!
  Hou es op!

  Posted on July 27th, 2009 at 14:52

 10. Dirruk Said,

  Thomas Acda schijnt ook veel kapsones te hebben.

  Posted on July 27th, 2009 at 15:13

 11. Dirruk Said,

  Ik ben hem trouwens wel eens tegengekomen op de Beemster Kermis. En dat is niet gelogen.

  Posted on July 27th, 2009 at 15:26

 12. Hen Said,

  Da’s dan weer een gevalletje Erg Jammer.
  Ik vind hem ook minder leuk dan vroeger, moet ik erbij zeggen.

  Maar dan nog, dat scheve bekkie, dat accent.
  Dan ben ik gewoon weg. Echt. All systems down.

  Aimée heeft eens een Hen-man-analyse gemaakt. Hij paste er perfect in. Gewoon eng. Ze kent me te goed.

  Posted on July 27th, 2009 at 15:30

 13. Aimée Said,

  Ik heb Thomas Acda pas nog in de A’damse Jordaan gezien. Met een schone jonkvrouw aan zijn zijde. Woont hij nog wel in Purmereutel?

  En ja Hen; mijn analyse van jouw ideale man was spot-on he?
  *gniffelt*
  Morgen overdag moet ik natuurlijk werken. Maar als Henchen met de bolide deze kant op komt dan neem ik een halve snippert hoor.
  Bolletje kaas of lekker vischje is mij om het even.

  Posted on July 27th, 2009 at 15:37

 14. Hen Said,

  Ik heb dat pokke-end vorige week na Janz en Chien net gereden, lieve.
  Het is een rukstuk.
  Dus ik pas.

  T.A. is ook niet al te groot, vrees ik.
  Ik had nog ijdele hoop dat het een langerd van boven de 1.90 m zou zijn, maar ik moet er maar niet al teveel op rekenen, hè?

  Posted on July 27th, 2009 at 15:40

 15. Dirruk Said,

  Hij heeft nooit in Purmerend gewoond en het was ook heel lang geleden dat ik hem daar zag.

  En Hen durft gewoon niet, Aimée.

  Posted on July 27th, 2009 at 15:41

 16. Hen Said,

  Godsamme, Dirruk.
  Relnicht!
  Weet je wel dat als ik Gordon zie, ik altijd aan jou moet denken?
  Wat een compliment is trouwens. Ik zal me nu wel blootstellen aan een vuurpeleton, maar ik vind hem hilarisch met een hele mooie stem – al is zijn nieuwe look ronduit eng.

  Ik kan morgen niet.
  Want ik heb met Debby afgesproken.
  En zij was nu eenmaal eerder.

  Posted on July 27th, 2009 at 15:48

 17. Dirruk Said,

  🙂

  Posted on July 27th, 2009 at 15:51

 18. Aimée Said,

  Hahaha! Hen doet Debby.
  T.A. heeft anders wel in Purmereutel op school gezeten (bij mijn vriendinnetje Judith) dus als het geen Purm was, dan woonde hij vast in een ander gehucht in de buurt.

  Ik vind Gordon ook leuk. EN jaja… nou komt het… hem heb ik zelfs 2x in het echt gezien (dramatische pauze) 1x op de Dappermarkt (toen hij daar nog een kraam had) en ik heb een keer een pasfoto van hem gemaakt toen ik bij HENO werkte (hoek Kalverstraat)

  Heerlijk. Namedropping. Welke bekende menschen hebben we nog meer in het echt gezien?

  Posted on July 27th, 2009 at 15:57

 19. Jan. Said,

  Hans Klok.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:03

 20. Hen Said,

  Nou, daar gaan we.

  Liesbeth List (Bijenkorf)
  Bart Peeters (ja, die toppen jullie echt niet!)
  Imca Marina (ofwel Hendrikje Bijleveld, ‘moi laiverd, met Imca, zegt ze altijd tegen ons als ze belt, we worden er op de zaak altijd heel lacherig van)
  Iemand die nummer twee werd in Idols tweeduizendzoveel, Charlaine ofzo;
  Annet Malherbe (schoenenwinkel in de PC vorig jaar, moedigde mij aan om die enige goudkleurige schoentjes ook te kopen. Ik heb ze gekregen van mijn moeder toen, de schat. Maar God, wat doen ze pijn.)

  George Michael, drie keer, maar dat was tegen betaling.

  Zo.
  Indrukwekkend, hè?
  Hahaha!

  Posted on July 27th, 2009 at 16:07

 21. Aimée Said,

  Ja, ook een Purmereutelaar. Hij heeft diezelfde vriendin Judith wel eens gevraagd of ze zijn googelassistente wilde worden. Nadat ze uitgelachen was heeft ze geweigerd. (misschien achteraf toch niet zo’n slimme move)
  Ik ken wel Wouter Klok, de broer van. Aardige snuiter.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:07

 22. Hen Said,

  @ Jan.
  Kreeg hij ook een bolletje kaas?

  Posted on July 27th, 2009 at 16:08

 23. Hen Said,

  Oh, wacht! Broers en zussen van!
  Wij waren eens op een 12,5 jarige bruiloft, waar de broer van de zanger van Blof optrad.

  Mijn toenmalige metgezel smeekte mij om een nekschot als wij het ooit ook zover zouden laten komen.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:11

 24. Hen Said,

  Die zanger van Ten Sharp komt toch ook uit jullie contreien?
  Kan ik hier ongestraft (bedoel, ik heb mijn deel al gehad, laten we wel zijn) zeggen dat die snuiter wel een aardige stem heeft?

  Posted on July 27th, 2009 at 16:12

 25. Jan. Said,

  Nee, Hans was het jongere, toen nog irritante, broertje van Wouter.

  Nog meer moois:
  -Adriaan van Dis, Georgina Verbaan, die jongen van Llink en Arjan Ederveen op Haarlemmerdijk tijdens mijn lunchpauze.
  -Veel voetballers op de AutoRAI elke keer weer

  -Tegen betaling: oa Kurt Cobain.

  En nog veel meer maar mijn geheugen gaat achteruit.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:14

 26. Jan. Said,

  Oja die en z’n maatje kom ik ook af en toe tegen. Hoe heet hij ook al weer? Oja Marcel Kaptein.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:16

 27. Jan. Said,

  Ik heb ook nog in het vliegtuig gezeten met George Baker.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:17

 28. Hen Said,

  Arjan Ederveen.
  WOW.
  Staat ook nog op mijn lijstje om tegen te komen.

  Ik ben nu echt jaloers.
  Echt.
  Dat wil ik ook!

  Posted on July 27th, 2009 at 16:18

 29. Hen Said,

  Ik heb een paar maanden gelee in het vliegtuig gezeten met Guus Meeuwis.
  En hij heeft een dropje van me gegeten.
  En we gingen samen door de douane.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:19

 30. Jan. Said,

  Ik weet niet of hij nog daar in de buurt woont.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:21

 31. Dirruk Said,

  Tsss, ik heb met Marcel Kaptein gezongen.
  En ik ken iemand die hem heeft gepepen.
  Maar dat is geheim.

  Nu jullie weer.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:25

 32. Jan. Said,

  Ja duh. Zingen met dronken, aan lager wal geraakte, zangers is geen pluspunt. Ik heb er naar moeten luisteren das pas erg 😉
  En die tweede regel maakt het dat je echt op Gordon lijkt.
  Wijf!

  Posted on July 27th, 2009 at 16:27

 33. Aimée Said,

  Hahaha wat enig!
  Arjan Ederveen heb ik 2x tegen betaling gezien.
  De rest van het gespuis dat ik tegen betaling heb gezien (George ook 3x) zal ik jullie verder maar besparen.

  Herman Brood kwam ik geregeld op straat tegen. Nooit gesproken.
  Freek de Jonge vroeg me ooit om de “Kaas Odorex” omdat de kaas al een tijdje onder de warme lampen lag.

  Kees van Kooten had ooit in de fotowinkel geen bonnetje bij zich. Ik zei “geen bonnetje geen foto’s” Hij vroeg zich af welke straffen daar op stonden. 10 zweepslagen zei ik. Hij vroeg of hij dat komend weekend met me kon afspreken. Ik zei dat ik dat weekend al volgeboekt zat met stokslagen. Net toen hij weer wat snaaks wilde zeggen (ik had hem het fotomapje al wel overhandigd) ging de telefoon – Gered door de bel!

  Thom Hoffman zei ooit “mooi he” toen ik een pasfoto van hem maakte. Ik vroeg toen Bedoel je jezef, het (polaroid) systeem of mij?

  Harry Mulish kocht een discman voor zijn dochter. Hij snoefde hoeveel CD’s hij erbij had gekocht bij Concerto. Dat deed mij besluiten om hem de actie CD “she” die erbij zat lekker in mijn eigen zak te steken.

  Dat was het geloof ik wel zo’n beetje.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:29

 34. Hen Said,

  Ja Gordon, zeg eens.
  Wie heeft hem oraal bevredigd?

  Posted on July 27th, 2009 at 16:31

 35. Dirruk Said,

  Hij had ook nog gesnoven, Jan.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:32

 36. Hen Said,

  Ik ken iemand die Anneke Blok kent.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:33

 37. Jan. Said,

  Ik zit heel hard te denken of ik nog meer memorabele mensen heb. De broer van Paula Patricio, verder kom ik even niet. Ik denk verder.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:35

 38. Aimée Said,

  Oh, een vriendin van mij heeft met “Clark” (nee niet Ridge) uit The Bold staan zoenen (en dergelijke…) in een portiek. Hahaha!
  De Lellebel. (jij kent haar ook Hen)

  Posted on July 27th, 2009 at 16:38

 39. Hen Said,

  Oh jaaa..!!
  Dat is echt een briljant verhaal!
  Zij wel weer!

  Posted on July 27th, 2009 at 16:44

 40. Aimée Said,

  Oh, ik heb ook nog de bevalling van Paul Groot z’n zus afgedrukt; hij bracht het weg… heeft een uur lang zenuwachtig om de winkel (A’veen) rondgehangen en kwam het toen weer halen.
  Ome Rinus (Michels) was daar ook klant en Leontien ook (daar heb ik wel eens foto’s van geprint van haar en d’r pré-Marco vriendje in bed) Werken in fotowinkels; ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:47

 41. Hen Said,

  Mijn moeder heeft ook wel eens gezoend met een re-de-lijk bekend iemand. Ik kende hem niet, maar goed, ik was 18. Hij was behoorlijk verliefd op haar en bevriend met (ja wel) Marco Bakker. Samen lunchen enzo en ik moest dat allemaal aanhoren.

  Wat redelijk tegennatuurlijk is natuurlijk.
  Ouders doen niet aan zulke dingen.
  Ook al is de band tussen mijn moes en ik iets anders dan gemiddeld, denk ik.
  Maar dan nog!

  Posted on July 27th, 2009 at 16:48

 42. Aimée Said,

  Oh, ik heb nog wel eens staan kletsen met Willeke van Ammelrooy op een feestje. En bij voetballers Marcel Peeper (van die rotschop) en Erik Regtop in de klas gezeten.
  Oh, en nog een jaartje bij Nada van Nie in de klas gezeten ook.

  En de voorzitter (voorzitster) van de 2e kamer was vroeger mijn juf.

  Posted on July 27th, 2009 at 16:54

 43. Aimée Said,

  Haha Coby is okee olé olé!

  Posted on July 27th, 2009 at 16:55

 44. Dirruk Said,

  Maar die mensen die op plaatje 2, 3 en 4 staan die kennen jullie dus niet?

  En dat terwijl Aimée één van die mensen gewoon zelf in een quizje had gezet vorige week.

  Raar.

  Posted on July 27th, 2009 at 17:02

 45. Aimée Said,

  Haha, goeie tip. Ik vroeg me al de hele tijd af waar ik die vent toch pasgeleden nog gezien zou kunnen hebben.
  Mevrouw 3 lijkt me een Nederlandse; klopt dat?

  Posted on July 27th, 2009 at 17:07

 46. Aimée Said,

  Ik peert ’em. 1000 maal dank; ik zat vandaag alleen op kantoor en er was weinig te doen. Jullie hebben me er mooi doorheen geholpen!
  Nu onderweg naar Pap en Mam alswaar we lekker gaan bunkeren.

  XXX Aimée

  Posted on July 27th, 2009 at 17:26

 47. Braakkie Said,

  Thomas Acda was mijn oude buurjongen in De Rijp (want hij komt oorspronkelijk uit De Rijp en zijn ouders wonen er nog). Ik was 0 en riep af en toe uit het raam ‘Laat me slapen’, wat hem geïnspireerd heeft tot een van zijn grootste hits.

  Maar goed, on topic: Ik taai zo ook af richting MB. Misschien moeten we wel tegen elkaar Dirk…

  Posted on July 28th, 2009 at 11:30

 48. Aimée Said,

  En dan nogges wat: Ik zat eens in een kroeg in de Scheldestraat met een aantal collegae en daar zagen we een BB (Bijzonder Beschonken) Ramses Shaffy. Mijn collega Desmond heeft hem toen opgestookt dat hij achter de piano moest gaan zitten en iets voor ons spelen/zingen.
  Hahahahaha Wat een rampzalig gekerm was dat. Plaatsvervangende schaamte!

  Lex Goudsmit (kennen we die nog, kinderen?)kwam vroeger altijd met zijn moeder (die echt stokoud is geworden) bij dezelfde chinees als wij. Dat waren nogges tijden. Iedereen al vertrokken naar het steenwerpen zeker he? Dan ga ik maar weer aan het werk.

  Posted on July 28th, 2009 at 12:03

 49. Hen Said,

  Schakel Twitter in, Mee.
  Dan word je op de hoogte gehouden.

  Is wel een beetje dubbel, aangezien ik hier een wasmarathon zit te houden (La Nien heeft 42 topjes, dat is officieel ZIEK) voor de vakantie en het regent, en daar kennelijk de zon schijnt.

  Posted on July 28th, 2009 at 14:35

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS