Thursday, December 1, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk On April - 9 - 2009

songwriterLijstjes zijn vaak leuk. De lijstjes van Scheisse bijvoorbeeld. Maar soms zijn lijstjes minder leuk. Als je uit een lange lijst der lijsten een kleine selectie moet doen met name. De Belgische Radio 1 flikt zoiets, die zijn dit jaar voor de FAB50 op zoek naar de grootste songschrijver. Helemaal spekkie naar mijn bekkie. Daarvoor hebben ze alvast maar even 207 songschrijvers voorgeselecteerd en daar mag je er maar vijf van uitkiezen en inzenden. Om het nog moeilijker te maken mag je zelf ook nog een vrije keuze toevoegen. Dat staat natuurlijk altijd wel intellectueel. Gelukkig staan Prince en Willie Nelson in het rijtje, dus hoef ik er nog maar over drie te gaan nadenken, want ik ga er van uit dat ik als EU-burger gewoon mee mag doen. Zwaar werk dit. Leuk, maar zwaar. En vooral omdat jullie het waarschijnlijk nog veel beter weten wie de beste songschrijvers zijn. Bob Dylan zal wel weer winnen en daar snap ik nou eenmaal helemaal geen ruk van. Maar dat zal volgens jullie vast komen omdat ik geen verstand heb van goede muziek.

12 Responses

 1. Braakkie Said,

  Altijd leuk, lijstjes… Ik zit er middenin, ben mijn Album Top 150 aan het samenstellen, zie http://braakkie.hyves.nl/blog. Over zwaar werk gesproken haha…

  Maar goed… Eddie Vedder, Conor Oberst en Jeff Buckley ontbreken bij de nominaties dus moeilijk dit serieus te nemen 🙂

  Ik kies dus Bruce Springsteen, Bob Dylan (je hebt er inderdaad helemaal geen verstand van, Dirk ;-)), Ryan Adams, Nick Drake en Warren Zevon/Morrissey uit de genomineerden. En als vrije keuze Conor Oberst van Bright Eyes.

  En dan gaat het dus om songschrijvers, ik vind het sowieso al raar om dan een hele band te kiezen, en dat heb ik dan ook niet gedaan (ik pas bij zo’n verkiezing ook altijd nog even mijn eigen regels toe, anders hadden R.E.M. en U2 nog wel in aanmerking gekomen).

  Posted on April 9th, 2009 at 14:26

 2. Braakkie Said,

  En inderdaad, ik heb gesmokkeld met de door mij gecreëerde songwriter Warren Zevon/Morrissey…

  Posted on April 9th, 2009 at 14:53

 3. Dirruk Said,

  Morrissey staat er toch gewoon tussen? Ik mis Jim Croce natuurlijk.

  Het is natuurlijk gewoon een ordinaire populariteitspoll, dit lijstje. Is niks mis mee, maar je kunt dit ook met cijfers gaan doen. Wie is het vaakst gecoverd, heeft het vaak songs geschreven die op nr 1 zijn gekomen etc. Komen er vast van die songschrijvers in de top tien die wij helemaal niet kennen. De John Ewbankjes van deze wereld dus. Maar dat mag iemand anders doen, dan ga ik er weer commentaar op geven.

  Wel mooi dat Stock Aitken en Waterman en Björn en Benny er ook tussen staan, dat het dus niet 100% verantwoord is. Zouden ze Frank Farian er eigenlijk ook nog bij moeten zetten 😀

  Posted on April 9th, 2009 at 16:20

 4. Braakkie Said,

  Ik bedoelde dat ik er stiekum zes heb genoemd…

  Posted on April 9th, 2009 at 17:06

 5. Dirruk Said,

  Ach, In België moet zoiets kunnen.

  Is het verantwoord om op Dieter Bohlen te stemmen?

  Posted on April 9th, 2009 at 17:12

 6. Braakkie Said,

  Verantwoord is irrelevant…
  Heb je er zelf een goed gevoel bij?, daar gaat het om…

  Posted on April 9th, 2009 at 17:25

 7. Dirruk Said,

  Dat is maar de vraag of het daarom gaat, hij heeft wel meer dan 165 miljoen platen verkocht. De held.

  Maar nee, hij staat niet in mijn favorietenlijstje 🙂

  Posted on April 9th, 2009 at 17:28

 8. Scheisse Said,

  Tja, als Queen-fan ben je dus al 4 keuzes kwijt want alle 4 hebben ze prachtige nummers geschreven. Nou goed, doe ik Morrissey er nog wel bij.

  Posted on April 9th, 2009 at 17:57

 9. Scheisse Said,

  En waar moet ik David Sylvian nou kwijt? En de mannen van Depeche Mode? En? En? En?

  Posted on April 9th, 2009 at 17:58

 10. Dirruk Said,

  En George Baker?

  Posted on April 9th, 2009 at 18:18

 11. Braakkie Said,

  Na er een nachtje over geslapen hebben kies ik Morrissey boven Warren Zevon… En het feit dat ik gisteren bij de quiz nog een stukje Jeroen van de Boom gehoord heb, heeft mijn lijstje verder niet doen veranderen.

  Posted on April 10th, 2009 at 09:31

 12. Gerbie Said,

  Elvis Costello, John Hiatt, John Lennon, Johnny Cash en Tom Waits.

  En daarna nog snel even Guy Clark als vrije keus ingevoerd. Leuk lijstje.

  Posted on April 11th, 2009 at 12:26

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS