Thursday, December 1, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

Een bord met vakjes

Posted by Dirruk On March - 18 - 2009

sausjesGourmetten kun je op veel verschillende manieren doen. Je kunt voorgefabriceerde vleespakketjes kopen, maar ook zelf gewoon goed vlees kopen en dat in stukken snijden. Je kunt er tientallen sauzen bij op tafel zetten en tal van andere truttelarij, zoals uitjes, paprika’tjes, champignons en meer van dat spul om het allemaal wat smakelijker te maken. Natuurlijk moet er brood bij en ook schijnen er talloze kazen op tafel te moeten staan zodat je wat te eten hebt tijdens het bakken. Zeker als je nog zo ouderwets bent om met pannetjes te gourmetten, dan duurt het eeuwen. Een verstandig mens gooit die dingen weg en bakt rechtstreeks op de plaat.

Door al het vreetwerk om het vlees heen is gourmetten natuurlijk lang niet zo gezond als men ons wil doen geloven in de reclame voor de Funyaki, die men ons via de TV wil aansmeren. Geheel vernieuwend wordt dat ding ons voorgeschoteld en de mensen in de reclame zijn natuurlijk superfit, vrolijk, opgewekt. Ze staan nog net niet ondertussen met een abdomonizer te spelen, maar de betreffende reclame doet ons bijna geloven dat we alle andere geondheidsproducten zo het raam uit kunnen gooien. Zo gezond moet dat allemaal zijn.

Los van de vraag of vlees wel zo gezond is weet ieder mens met een gezond verstand dat gourmetten natuurlijk slecht voor een mens is. Gezellig en lekker natuurlijk wel, maar vooral vervettend. Wie twee dagen na de gourmetdaad een huiskamer binnen loopt waar het vreetfestijn heeft plaatsgevonden moet zich nog steeds door een vette lucht heen worstelen. Je kunt net zo goed oliebollen gaan bakken in de huiskamer, maar dat doen we slim in het schuurtje. Maar in het schuurtje gaan zitten eten met z’n allen, dat is natuurlijk geen goede optie.

En naast dat het ongezond is voor je lijf is het vooral ook erg slecht voor je hersenen. Dat kun je in elk geval concluderen als je ziet wat voor soort borden er bij gebruikt worden. Borden met vakjes om de sausjes, de salades, de vleesjes en andere onzin te kunnen scheiden. Netjes alles in zijn eigen hokje. Orde in de chaos. Het werkt alleen voor geen meter, want je kunt niet meer snijden, er zijn altijd meer sausjes dan vakjes en uiteindelijk ligt toch alles door elkaar je bord te vervuilen.

En dan hebben we het nog niet eens over de vreselijke kleuren van die borden. In elk gezin zijn ze ooit ergens in de jaren tachtig aangeschaft en zijn dus vaak van een vieze groene of bruine kleur. Een aanslag op de goede smaak. Dat er nooit nieuwe borden worden aangeschaft komt omdat we ze zo weinig gebruiken en omdat ze verdomd moeilijk te vinden zijn in de winkels tegenwoordig. Daar zal zo wel een reden voor zijn. Ondingen zijn het, een belediging voor de vooruitgang en totaal overbodig.

Vrouwlief weet dat ik er zo over denk, maar daar trekt ze zich helemaal niets van aan. Omdat we laatst in huize schoonouders weer gezellig hebben zitten bakken en knabbelen vond ze dat ze ook van die borden moesten hebben. Dus na wat zoeken belandde ze uiteindelijk in een winkel met tweedehands rotzooi en daar vond ze vier van die borden. In die winkels wordt alles gedumpt wat via internet niet meer verkocht kon worden, dus het kostte slechts een paar dubbeltjes, dat is het probleem niet, maar die krengen staan nu tussen mijn andere goede servies de keuken te ontsieren.

Dat leverde dus een fijn potje bekvechten op, waarbij ik als een ware Don Quichotte ten onder ging, want ga niet logisch argumenteren met een vrouw, dat verlies je altijd als man. Ik moet me er dus maar bij neerleggen. En ondertussen heeft een vriendin van haar ook al zulke borden gekocht bij dezelfde weggooiwinkel. Ik heb nog in de kroeg geprobeerd bij vrouwen om medestanders te krijgen, maar allemaal waren ze dolletjes blij over die leuke nostalgische rotborden. Ik heb dus verloren, het schijnt leuk te zijn. Nostalgie en slechte smaak zijn helemaal de bom. Ik hoopte dat dat beperkt zou blijven tot de TV, maar nu wordt de rest van de huiskamer er ook al door overgenomen.

Ik moet me er eigenlijk maar bij neerleggen, maar dat doe ik niet, ik blijf me stil verzetten. Ik blijf van gewone borden eten bij het gourmetten en er kon af en toe bij het afwassen zo maar eens zo´n bord uit m´n handen vallen. Zo onsportief ben ik dan ook wel weer.

23 Responses

 1. Corina Said,

  Ik heb twee gele en twee oranje. Die kan je altijd lenen als de jouwe stuk zijn. Geen probleem!

  Posted on March 11th, 2009 at 12:53

 2. Dirruk Said,

  Doe ik heel netjes je naam niet noemen in het stuk, ga je zelf een beetje bekend maken dat jij die vriendin vent die ook vakjesborden is gaan kopen. Raar mens. 🙂

  Posted on March 11th, 2009 at 12:58

 3. Corina Said,

  Alsof ik mij moet schamen voor mijn geweldige retro bordjes. En het is zoooooooooo handig dat de saus niet door elkaar loopt. Maar ja, jij ben weigerachtig, ‘t moet weer onhandig.

  Posted on March 11th, 2009 at 15:00

 4. Dirruk Said,

  Je moet gewoon niet zoveel saus tegelijk op je bord scheppen, scheelt een hoop onhandigheid 🙂

  Posted on March 11th, 2009 at 15:10

 5. Corina Said,

  Jij morst al bij het opscheppen van de saus. (en dan doe ik er ook zo’n smiley achter maar ik weet niet hoe dat werkt).

  Posted on March 11th, 2009 at 15:33

 6. Dirruk Said,

  Ja, en daar verandert zo’n vakjesbord helemaal niets aan. Alle saus op het tafelkleed 🙂

  Posted on March 11th, 2009 at 16:10

 7. Shenanigans Said,

  Ik heb er nog vier en gebruik er nu twee als onderzetter voor een plant. Niet echt stabiel, okay, maar ze hebben zo hun nut nog.
  De andere twee staan ontsierend, net als bij jou, tussen het andere servies.
  Toch kan ik ze (nog) niet wegdoen, de bruine rakkers.
  Heel soms… bij het – 1x per twee jaar fonduen- halen we de jaren zeventig/tachtig weer even terug.

  Posted on March 11th, 2009 at 22:11

 8. Hen Said,

  Oh!

  Waarrrrrr kan ik die borden halen?

  Als er iets is dat ik smerig vind, dan is het wel gemengde sauzen.
  Behalve dan bij een patatje oorlog.

  Posted on March 11th, 2009 at 23:25

 9. Dirruk Said,

  Ik zeg niks. Vraag maar aan Corina.

  Posted on March 12th, 2009 at 00:08

 10. Corina Said,

  Bij de kringloopwinkel. We kunnen er zaterdag wel een uitstapje van maken, is ook leuk voor Dirruk.

  Posted on March 12th, 2009 at 11:26

 11. Dirruk Said,

  Kringloop, dat is toch een samenvoeging van kringspier en buikloop?

  Posted on March 12th, 2009 at 11:31

 12. Corina Said,

  Godohgod dat jij nou nooit eens moe wordt van jezelf.

  Posted on March 12th, 2009 at 11:50

 13. Hen Said,

  Hé ja, kringlopen met Dirruk!

  Posted on March 12th, 2009 at 12:12

 14. Scheisse Said,

  Gourmetborden zijn goed te vergelijken met gescheiden afval. Uiteindelijk komt het toch allemaal weer op dezelfde grote hoop terecht. En daarna ook nog IN dezelfde hoop.

  Is er al iets om gescheiden naar het toilet te gaan eigenlijk? Zodat je plast in het ene vakje en poept in het andere? Of verkwist ik nu weer een prachtidee aan iemand die daar WEL patent op aan gaat vragen en heel rijk wordt van mijn ingeving?

  Posted on March 12th, 2009 at 12:33

 15. Dirruk Said,

  Toch wel kringlopen met Nordic Walking stokken he?

  En Sjais, ik denk dat je dat patent zelf moet aanvragen.

  Posted on March 12th, 2009 at 13:17

 16. Hen Said,

  Zolang mijn nagels niet breken vind ik alles best.

  *als een gek octrooi heeft aangevraagd op het idee van Scheisse, zich nu als de sodemieter inschrijft bij de KvK en een bedrijfsplan opstelt en naar de bank rent om geld los te laten glijden*

  Posted on March 12th, 2009 at 13:35

 17. Scheisse Said,

  Geld los glijden? Klinkt als een heel ranzige vorm van prostitutie.

  Posted on March 12th, 2009 at 13:45

 18. Hen Said,

  Dat is toch heel gewoon in jullie contreien?
  Tenminste; die indruk kreeg ik.

  Posted on March 12th, 2009 at 18:10

 19. Dirruk Said,

  Ik hoor net dat ze ook blauwe jurken verkopen daar.

  Posted on March 12th, 2009 at 20:14

 20. Witte Laarsjes Said,

  En gebruikte zweedse klompen waarschijnlijk ook.

  Posted on March 16th, 2009 at 09:39

 21. devis Said,

  Vreemde ‘discussie’ hier. Wij in het Noorden ‘bakplaten’ al sinds jaar en dag. Grote bakplaat met ruimte voor iedereen en lekker snel. Vlees, kip, garnalen, vis, ui, paprika, pepers, paddenstoelen, sauzen, kruidenboter enz. in kleine bakkies erom heen. Salade, stokbrood, rijst en gebakken eerappelskijvies in wat grotere en dan natuurlijk eten vanaf een gewoon groot plat bord met veel flessen wijn of grijpafstand.

  Posted on March 22nd, 2009 at 19:57

 22. Scheisse Said,

  We zijn onderweg, devis!

  Posted on March 22nd, 2009 at 19:59

 23. Tien Said,

  Wég met die kutborden! Trouwens ook wég met gourmetten! Sta aan je zijde Dirruk: op de Barricaden!

  Posted on March 26th, 2009 at 10:45

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS