Thursday, December 1, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

De Klucht bij de Buurtsuper

Posted by Dirruk On January - 29 - 2009

supermarktBij voorkeur bezoek ik de supermarkt tussen zes en zeven uur ‘s avonds. Als Nederland achter de gestampte pot zit en het dus heerlijk rustig is. Kun je in volle vaart langs de schappen en als je met z’n tweeën bent kun je als een rally-duo opereren. De één duwt de kar voort en geeft instructies vanaf het boodschappenlijstje, zodat de ander de spullen uit de schappen in de kar kan gooien en binnen een paar minuten sta je in een zo goed als niet bestaande rij bij de kassa. Spullen slim op de band zetten zodat je deze daarna handig in de kratten of tassen kan stoppen, eerst pinnen, dan inpakken, nog even op de groene knop drukken en hop: we staan weer buiten. Drukken we de stopwatch in en kijken we altijd weer erg blij als we een nieuw persoonlijk record hebben neergezet. Dat is onze manier om het een beetje leuk te houden.

Maar soms ontkom je er niet aan dat je op andere tijdstippen de supermarkt in moet. Als je nog even iets nodig hebt bijvoorbeeld. Even snel naar de buurtsuper om een vergeten ingrediënt te halen en midden in de kwelling terecht te komen die drukte heet. Het sterft aan het eind van de middag namelijk van de mensen die ook iets vergeten zijn en van mensen die elke dag vier boodschappen doen in de super omdat ze niet kunnen plannen, dan wel het gezellig vinden of denken dat alles bij de super dagvers in de schappen ligt. Is hun goed recht, daar ga ik ook niets lulligs over zeggen, maar ik heb er wel last van, want dit mondt altijd uit in een rij bij de kassa.

Bij de supermarkten zijn ze ook niet gek en ze weten dat dit een bron van ergernis is, dus verzinnen ze allerlei schijnoplossingen om ons een fijn gevoel te geven. Dan hangt er een bordje waarop bijvoorbeeld staat dat er bij een bepaald aantal mensen in de rij er een extra kassa geopend zal worden. Dat gebeurt altijd te laat, waardoor de mensen tegen elkaar verontwaardigd gaan mopperen. Harder dan nodig, maar net niet hard genoeg om de kassabediende het te laten horen om dan vervolgens pas te gaan klagen als ze aan de beurt zijn, waardoor het voor de mensen achter hun nog langer gaat duren. Zo creëer je natuurlijk alleen nog maar meer ergernis.

Bij de buurtsuper waar ik mijn noodboodschappen haal hebben ze de sigarettenbalie tevens ingezet als mandjeskassa. Lijkt handig, maar tegenwoordig hebben ze daar naast de winkelwagens en de klassieke mandjes ook rolmandjes waar belachelijk veel in kan en iedereen meent dat je daarmee in de mandjeskassa mag staan, waardoor de rij daar vaak nog langer is dan voor de standaardkassa. De persoon die daar achter de kassa staat moet tegelijkertijd ook de slijterij ernaast draaiend houden, dus als je snel klaar wilt zijn, dan kun je maar beter bij een gewone kassa aansluiten.

Dat deed ik dus afgelopen zaterdagmiddag ook. Met twee boodschappen in de hand sloot ik als zevende persoon aan in de rij. Ik was effectief vijfde, want er waren twee stellen. En toen begon de ellende. Er hing een bordje boven de kassa waarop werd vermeld dat als je als vierde in de rij staat, dat je dan recht hebt op een waardebon. Ik had er niet naar gekeken, maar de mensen voor mij wel. Die begonnen met elkaar een discussie, wie er nou de vierde was: de tweede van het eerste stel, of de eerste van het tweede stel? Ofwel: moest er bruto of netto worden geteld? En als er iemand klaar was met afrekenen, wie er dan de vierde zou zijn. De mensen keken daarbij al verontwaardigd alsof ze aanvoelden dat ze mogelijk niet de waardebon gingen krijgen waarop ze “recht hadden” en ik lachte het maar een beetje weg. Ik wilde alleen maar afrekenen en de winkel uit. Fuck die waardebon.

Gevolg van dit alles was dat iedereen bij de kassa in discussie ging met het zaterdagmiddagkassameisje die ook niet wist wat ze er mee aan moest. Ze verwees ze slim naar de mandjeskassabalie, waardoor daar de rij nog langzamer ging. De mevrouw voor mij begon ook voor mij in de bres te springen en toen het meisje mij vroeg of ik ook een waardebon wilde heb ik vriendelijk “nee, dank je” geantwoord. De vrijheid die ik kreeg door uit de rij te mogen was voor mij al waardevol genoeg.

Tijdens het uitlopen van de supermarkt zag ik de mensen die voor mij in de rij hadden gestaan druk staan discussiëren met de supermarktmanager, die probeerde uit te leggen waarom ze geen waardebon kregen. Er zaten allemaal haken en ogen en voorwaarden aan de regeling. Ik hoorde typische managerstaal en de mensen eisten op hun beurt dat het bordje dan weg zou worden gehaald omdat het een valse belofte was. Hadden ze gelijk in. Ik denk dat ze de volgende dag met spandoeken voor de deur hebben gelopen, zo fanatiek was de blik in hun ogen. En mogelijk gaan ze deze supermarkt boycotten. Ik hoop het, dat scheelt weer wat mensen voor me in de rij.

Dit soort ge-emmer krijgt je dus met die ludieke acties om ons een fijn gevoel te geven als we staan te wachten in de rij. Nooit loze beloftes doen aan je klanten, dat werkt tegen je. Ze kunnen die mensen die dit soort onzin verzinnen beter gewoon inzetten om een extra kassa te kunnen openen, bereik je veel meer mee. En ik kan de mensen die altijd in de rij staan natuurlijk adviseren om op andere – slimmere – tijdstippen boodschappen te gaan doen, maar ik kijk wel link uit. Straks sta ik bij mijn wekelijkse expeditie ook in de rij te wachten en maak ik nog meer van dit soort kluchten mee.

15 Responses

 1. Kimm Said,

  Ik heb zo’n flauw vermoeden welke super dit is 😀
  Nog een reden om buiten de spits boodschappen te doen: Het zegeltjesseizoen is weer aangebroken. Je kunt sparen voor, hou je vast, vershouddozen!
  Is 9,98 nou wel of geen tientje? (Lees; zegeltje)

  Dicussiepunt: Wat nou als je voor 11,74 boodschappen doet, en een flessenbon inlevert van 2,01? Oordeel: Geen zegeltje. Gevolg: Supermarkt bleek te klein… De mevrouw (inclusief bloemig regenkapje) wilde haar flessenbon terug; die zou ze dan wel na de actieperiode inleveren!

  Posted on January 29th, 2009 at 13:21

 2. Dirruk Said,

  Hahaha, ja die is ook fijn 😀

  Onze zegeltjes gaan altijd naar schoonmoeder, ik dacht laatst dat ik ook te weinig gratis zegels kreeg, maar dat kwam omdat die zegelactie niet geldt voor sigaretten.

  Posted on January 29th, 2009 at 13:27

 3. Kimm Said,

  En strippenkaarten, en drank, en vast ook op de staatsloten…
  Man, deze spaaractie lijkt ook wel gebaseerd op een hoop loze beloften! 😐

  Posted on January 29th, 2009 at 13:40

 4. Dirruk Said,

  Ja, en het zijn allemaal sigaren uit eigen doos.

  Posted on January 29th, 2009 at 13:50

 5. Witte Laarsjes Said,

  Ben je eigenlijk al weer aan het werk?

  Posted on January 29th, 2009 at 14:04

 6. Dirruk Said,

  Bijna.

  Posted on January 29th, 2009 at 14:39

 7. Witte Laarsjes Said,

  Ah. Vandaar dat je tijd hebt om wat rond te hangen in supermarkten. 😉

  Posted on January 29th, 2009 at 15:07

 8. Dirruk Said,

  Op zaterdagmiddag werkte ik toch al nooit 😛

  En doordeweeks boodschappen doen overdag tussen bejaarden, afgekeurden en werklozen, dat is pas echt een drama 🙂

  Posted on January 29th, 2009 at 15:28

 9. MissJ. Said,

  Ik moet me tegenwoordig door de berg kinderen heen slaan die voor de voetbalplaatjes komen. Ook een sport.

  Posted on January 29th, 2009 at 23:37

 10. Aimée Said,

  Als het stel zich dan gewoon opsplitst (ieder een paar boodschapjes afrekenen) dan krijgt de achterste de waardebon. Klaar.

  Posted on January 30th, 2009 at 00:18

 11. Dirruk Said,

  Ja, maar dat kan weer ten koste gaan van de zegeltjes 🙂

  Posted on January 30th, 2009 at 07:12

 12. Jan. Said,

  Jullie hebben er allemaal nogal verstand van waardebonnen en zegeltjes. Misschien moeten jullie diie kennis eens gaan delen op http://www.waarishethetgoedkoopste. tk ofzo? Maar een idee 😉

  Posted on January 30th, 2009 at 11:25

 13. Hen Said,

  Ik erger me er niet meer aan.
  Dat komt omdat ik tegenwoordig aardig en mild ben.
  Dat is nieuw.
  Hen 2.0

  Ik kan me nog wel steeds kapot ergeren aan oma’s die € 9,95 uitbetalen in muntjes van 10 cent.

  Maar goed, Rome is ook niet in één dag gebouwd.

  Posted on January 30th, 2009 at 19:29

 14. Scheisse Said,

  Hen 2.0. That will be the day.

  Posted on January 30th, 2009 at 20:02

 15. Dirruk Said,

  Hen Vista?

  Posted on January 30th, 2009 at 20:05

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS