Thursday, December 1, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

Medisch Centrum West Revisited

Posted by Dirruk On January - 26 - 2009

mcwErgens gedurende derde of vierde kerstdag kwam vrouwlief er achter dat een stel vrienden van ons een aantal DVD’s van Medisch Centrum West in het bezit had. De eerste drie seizoenen nog wel. Die hadden ze gekocht om tijdens de vakantie de loze avonduren te doden die ze normaal in een cafetaria doorbachten, maar nu door hun nieuw verworven ouderschap in de retro-camper moesten slijten. Als een soort gekkigheid waarschijnlijk, maar ze moesten toegeven dat ze er stiekem van hadden genoten. Ik kijk nog van weinig op, maar dit vond ik op zijn zachts gezegd toch wel merkwaardig.

Net zo merkwaardig vond ik het dat ik de volgende ochtend de drie DVD´s van seizoen 1 bij ons in de huiskamer lagen. Linda schaamde zich voor geen meter en keer er naar uit om urenlang achter elkaar op een verloren zondag naar dit ziekenhuisdrama te gaan kijken. Ik lachte maar wat, ik had er nooit serieus naar gekeken, ik was toen nog op een leeftijd dat ik alles stom mocht vinden en ik niet ergens naar hoefde te kijken om te weten hoe stom iets wel niet was. Goed, ik had wel eens wat glimpen opgevangen, maar enige binding had ik er niet mee. Ik vond het dus nog net zo stom als twintig jaar geleden. En misschien nog wel stommer.

De eerste zondag dat er een MCW-marathon in ons huis werd opgestart viel op een donderdag, oftewel nieuwjaarsdag. Toen ik slaperig en brak beneden kwam was aflevering drie al bezig en Linda zat erg gelukkig te kijken naar de computer, de DVD-speler is immers stuk. Ik schoof aan en bij gebrek aan energie volgde ik half knikkebollend, half kijkend naar het geluidsloze skispringen de avonturen van het medisch personeel in dat ziekenhuis in Lelystad. En wat ik niet voor mogelijk had gehouden gebeurde: ik begon het leuk te vinden. Misschien niet om de juiste redenen, maar toch: ik zat te genieten.

Niet zozeer de acteerprestaties of de spannende verhalen die de knappe Dr Jan, de gemene Dr Erik, kinnebak Dr. Dick of verpleegsters zoals Reini, Suzanne en Nelleke meemaken zijn boeiend, maar gewoon het amateurisme en het heerlijke tijdsbeeld. Tientallen keren zie je de microfoon boven in het beeld hangen bijvoorbeeld, de intro is een soort powerpoint-presentatie die ellenlang duurt en dat de artsen op één dag zowel EHBO-handelingen doen als moeilijke operaties, gewoon de telefoon aannemen aan de balie van de verpleegsters, dat soort dingen neem ik gewoon voor lief en dat is altijd goed om wat te lachen.

Wat zo mooi is, dat is het tijdsbeeld. De kapsels en de kleding bijvoorbeeld. Föhnhoofden opgestoken en ingevlochten haar, broeken die zo hoog in de taille zitten dat ze tot over de navel komen, supergrote schoudervullingen en belachelijk veel pasteltinten. Helemaal eind jaren tachtig dus. Ik zag truien die ik zelf ook nog heb gedragen en zat me weer eens achteraf met veel plezier te schamen voor zoveel misdaden tegen de goede smaak die ik heb gepleegd. Heerlijk.

Ook de educatieve functie die de TROS destijds in de serie probeerde te stoppen is prachtig. Er komen onderwerpen naar voren als euthanasie en abortus, voor die tijd waarschijnlijk erg vernieuwend, maar als je naar de inhoud kijkt, dan blijkt er twintig jaar later eigenlijk nog maar verdomd weinig te zijn veranderd op dat vlak. AIDS was nieuw en heel erg eng. Het woord AIDS wordt in de serie heel vreemd uitgesproken, alsof de mensen die het woord uitspreken terstond schrikken en ze kijken daarna meteen angstig om zich heen. En natuurlijk worden er allerlei zaken als discriminatie, homofilie, incest en kindermishandeling behandeld. Wat dat betreft is het allemaal helemaal compleet en zou er zo een remake gemaakt kunnen worden die ook weer gaat scoren.

De remake zal alleen wel wat harder worden, zo heb ik het idee. Er is wel eens een vechtpartijtje, maar dat gaat nog met de blote vuist. Problemen met allochtonen waren er kennelijk nog niet of nauwelijks of werden doodgezwegen, als ze al in beeld komen is het uitsluitend positief. Het is zo lief allemaal, zo zacht, zo zoetjes. Ik kreeg bijna een gevoel van “toen was geluk nog heel gewoon” en dat is best raar. Dat zou betekenen dat als ik over twintig jaar een programma van nu ga kijken, dat ik mogelijk ook dat gevoel krijg, terwijl je toch door allerlei nieuwsbronnen continu wordt bedolven onder allerlei negatief nieuws. Dat zal twintig jaar geleden waarschijnlijk ook wel zo zijn geweest, maar daar kan ik me nog maar weinig van herinneren. Waarschijnlijk een reden waardoor we denken dat vroeger alles beter was.

Omdat ik afgelopen weekend helemaal alleen thuis was, ben ik nog maar eens de proef op de som gaan doen. Ik heb in Youtube een aantal afleveringen van Pisa bekeken. En ook daarbij had ik dit heerlijke gevoel. Het is reteslecht, maar toch vreselijk leuk. En een tijdsbeeld waarbij ik me weer even helemaal 15 voelde. En het enige negatieve dat ik me nog uit die tijd kan herinneren is dat ik huiswerk moest maken, maar de wereld was toen nog gewoon mooi. Gelukkig is de wereld van vandaag over twintig jaar ook heel erg mooi en vredig. Ik kijk er nu al naar uit om dan op een zondag een heel seizoen Life & Cooking te gaan kijken.

6 Responses

 1. Scheisse Said,

  Ik rukte alleen maar toen ik 15 was.

  Posted on January 26th, 2009 at 10:49

 2. Dirruk Said,

  Ja, bij die blote borsten in Pisa zeker 🙂

  Posted on January 26th, 2009 at 12:22

 3. Scheisse Said,

  Nee, gewoon uit het blote hoofd. 🙂

  Posted on January 26th, 2009 at 12:51

 4. Sandra Alders Said,

  Hé Dirk, ik heb nog een hele serie North & South voor je… Met Patrick Swayze…in mijn tijd zou ik daar ook op gerukt hebben als ik een jongetje was geweest 😉

  Posted on January 27th, 2009 at 08:37

 5. Dirruk Said,

  Op Patrick of op de dames uit de Serie?

  Posted on January 27th, 2009 at 09:36

 6. MissJ. Said,

  North and South….oooh zucht.
  Mooie site Dirruk, ik heb je link al neergeplempt ook.
  Ik ga nu even youtube op en zoeken naar Toppop……of iets dergelijks uit onze jeugd.
  (dit wil ik niet echt, dit wil ik niet echt)

  Posted on January 27th, 2009 at 20:09

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS