Wednesday, August 10, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

De jacht op de Superb Lyrebird

Posted by Dirruk On May - 11 - 2008

Een paar weken voordat we vandaag precies een half jaar geleden op reis gingen waren we driftig op zoek naar een nieuwe fotocamera. Niet te groot, niet te duur, maar wel met enige kwaliteit. Jan en Corina hoorden van onze zoektocht en bedachten zich dat ze net een nieuwe camera hadden gekocht en hun oude camera niet meer nodig hadden. Dus mochten wij die van hun wel meenemen. Na een weekje proef-fotograferen in Frankrijk besloten we dat hij voldeed en zo gingen wij met een geheel gratis camera op pad. Onder één voorwaarde, grapte Jan en Corina, dat we wel zoveel mogelijk vogels op de foto namen.


Het verhaal wil dat Jan nogal verzot is op vogels. Met name Hollandse weidevogels, maar als het maar vogels zijn, dan zit het wel goed. En we hebben zoveel mogelijk aan onze plicht voldaan. In zowel midden als Zuid Amerika kiekten we er vrolijk op los. De camera was af en toe wel wat te traag en de vogels waren meestal al lang al gevlogen voordat er afgedrukt was. Je kunt wel roepen "kijk eens naar het vogeltje", maar daar trapten de vogels niet in. De traagheid van de camera was ook een reden voor tante Co om een nieuwe te kopen, haar kinderen waren meestal al lang uit beeld gerend voordat er een leuk actiekiekje was gemaakt. Maar, wij fotografeerden er vrolijk op los en we gooiden de mislukte vogelshots gewoon weg. Leve de digitale camera, de beste uitvinding sinds het wiel.

De foto’s van de vogels stuurden we op naar Jan, die druk voor ons aan de slag ging om op te zoeken wat we gezien hadden en mailde dan de wetenschappelijke naam en de volksnaam van de vogels naar ons terug. De grootste lol was natuurlijk toen bleek dat wij op de drijvende eilanden op het Titikaka-meer een bijzondere vogel hadden geschoten wat een doodgewone kwak bleek te zijn. De vogelkennis van Linda is nog wel enigszins op niveau, maar die van mij laat veel te wensen over. Ik weet dan nog wel een kolibrie van een condor te onderscheiden, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Als Jan wel eens tijdens één van onze schaarse fietstochten extatisch naar een tureluurse tjiftaf wees in een weiland en riep "Kijk Dirruk, wat mooi!", dan antwoordde ik: "Ja, Jan, dat is een mooie boerderij". Zo’n vogelkenner ben ik.

Omdat we er tijdens onze reis steeds meer lol in kregen om naar de vogels te kijken en te zoeken, overwogen we zelfs om een regionaal vogelboek te kopen om zelf eens wat vogels te herkennen. Dat viel echter nogal tegen in Latijns Amerika. Ten eerste zijn de boekwinkels daar allesbehalve dik gezaaid, en ten tweede waren de boeken die we vonden te dik, te duur en te uitgebreid. Een boek van twee kilo neemt niet makkelijk mee in je achterzak en er staat veel te veel onnodige informatie in die boeken. Gewoon een klein boekje met plaatjes, wat basisinfo, en dat is genoeg. Vogelkijken voor Dummies op zakformaat.

In Australië, bij het eerste beschermde park dat we binnengingen vond ik meteen het boekje dat ik zojuist omschreef. Het is geschreven voor kinderen, met mooie foto’s, wat basisinformatie en alleen de mooiste en meest herkenbare vogels zijn er in opgenomen. Helemaal goed dus. Zeven dollar, da’s effe ruim vier euro, das geen geld, dus die was voor mij. Ik bladerde zo eens wat door het boekje en daar stond ie opeens: The Superb Lyrebird (Menura Novauehollandiae), de favoriete vogel van David Attenborough en in mijn beleving ook die van Jan. Hij had me immers al een aantal keer een link doorgestuurd naar een youtube-filmpje met die vogel. Helemaal blij was ik en dacht: "als ik die toch eens op de foto kon krijgen voor Jan, dan hangt hij eindelijk eens een foto van mij op in zijn huiskamer met daaronder een lovende tekst. Ja, dat zou nog eens mooi zijn.

Alhoewel we in het betreffende natuurpark waar we het boekje vonden nooit hebben gewandeld en ook de dagen daarna niet vanwege de al eerder behandelde regenval bleven we toch hoopvol dat we er minstens één te zien zouden krijgen. We hadden immers inmiddels al zoveel gekleurd vogelspul en een aantal soorten kangaroes en wallabies gezien, dat moest gewoon wel een succes worden. Toen we de regen achter ons hadden gelaten en eindelijk onszelf het bos instuurden stond de lyrebird zelfs op de infoborden weergegeven. We hoefden alleen maar in de buurt van een "gully" te zoeken, waar het nat en vochtig was. Daar zouden we hem kunnen vinden.

We hadden echter geen idee wat een gully was. De enige connectie die we konden maken was de "Hully Gully", volgens ons een kermisattractie waar je misselijk van wordt. Dus na een dag vergeefs zoeken naar iets waarvan we niet wisten wat het was hebben we een parkwachter aangeschoten die ons vertelde dat een gully een geul is tussen twee heuvels, waar water in staat of stroomt. Mooi, wisten we dat ook weer. Zo’n geul hadden we de hele dag niet gezien, dus we hadden niets gemist. De volgende dag vonden we echter ook geen één gully en vroegen ons af in hoeverre we het natuurpark konden aanklagen wegens valse informatie op de informatieborden.

Maar goed, we reizen zo’n beetje van natuurpark naar natuurpark, af en toe afgewisseld met wat stedelijk gebied voor de boodschappen en we blijven driftig zoeken naar gullies, want ook al staat de Superb Lyrebird niet op de borden van het betreffende park, wij geven niet zomaar op. Het beloofde vogelbekdier en de wombat hebben we immers ook nog niet gezien. Ontelbare gullies hebben we inmiddels gezien, de één nog groener en natter dan de ander, maar terwijl we alle andere vogelsoorten in de bomen zagen zitten en druk hoorden fluiten, van de Lyrebird geen spoor.

We raakten dus enigszins gefrustreerd, nou ja, Linda niet, ik wel. Ik besloot nog maar eens in mijn kindervogelboek te kijken en opeens zag ik het: Ik was al een week aan het zoeken in Queensland, terwijl de Superb Lyrebird alleen in New South Wales voorkomt. Lekker dan weer, de hele week voor niets gezocht. Zucht. Ik troost me met alle andere prachtvogels die we hier gezien hebben, maar teleurgesteld ben ik natuurlijk wel. Ik heb nog een hoop te leren als vogelspotter.

Dirk

1 Response

  1. klaartje Said,

    Doen jullie Indonesië nog aan, Sri Lanka?
    Hebben jullie überhaupt een schedule voor de komende tijd?

    Posted on May 26th, 2008 at 01:01

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS