Thursday, August 11, 2022

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

Twee ezels in de woestijn

Posted by Dirruk On March - 24 - 2008

We durven inmiddels best hardop te zeggen dat wij ervaren reizigers zijn. Dat wil echter niet zeggen dat we alles perfect doen en ook niet dat we niets meer bij te leren hebben. Van eerdere ervaringen hadden we bijvoorbeeld geleerd dat het niet handig is om in het donker in een stad aan te komen, omdat het dan zo moeilijk zoeken is naar een hotel en er niet altijd fris volk rondloopt en ook hadden we van onze ervaringen rond kerst en oud en nieuw geleerd dat het niet prettig is om in een echt toeristenoord te verblijven tijdens de feestdagen.


Met deze extra bagage bij ons waren we dus dom genoeg om onze reis zo te plannen dat we tijdens de Chileense paasvakantie neerstreken in San Pedro de Atacama, het Valkenburg van Chili. Doordat alle vroege bussen daarnaartoe al vol zaten waren we genoodzaakt om een middagbus te nemen. We zouden volgens planning evengoed nog ruim voor het donker aankomen, ware het niet dat de bus een paar uur vertraging had voor wij erin stapten en dat de bus om onverklaarbare reden ook nog tussendoor gewassen moest worden, omdat de regelementen van de busmaatschappij dat nou eenmaal voorschreven.

Al met al kwamen we dus in het donker aan in een superdruk schattig en stoffig adobe-dorp waar de meeste hotels al vol zaten en de rest qua prijzen zo ver boven ons budget lag dat we nog liever onder een brug gingen slapen. Al was dat laatste wat moeilijk omdat het dorp midden in de woestijn lag, waardoor er een groot gebrek aan bruggen was. Na een hotel of vijftien te hebben bezocht en ruim een uur met onze rugtassen te hebben gesleept stonden we in het zoveelste schattige volle hostal, waar de nachtwaker ons nog wel aan een betaalbare kamer kon helpen bij hem thuis, een kwartier lopen van het centrum.

Aangezien de prijs ons wel aan stond wilden we wel even kijken. We mochten mee in zijn Pick-up. Lin voorin en ik in de laadbak, half liggend, half zittend en steeds wegduikend als er een andere auto langs kwam, want de carabinieri zou vervelend kunnen gaan doen als ze me zo zagen. We kwamen aan bij de rand van het dorp, waar we door een piepklein deurtje moesten om in de achtertuin van de man te komen, waar hij bezig was een hostal op te zetten. Een paar kamers waren al min of meer klaar en wij mochten er eentje van hem huren als we dat wilden.

De kamer was schoon, er was een douche met warm water en een toilet, dus dat wilden we wel. Er stond echter alleen maar één bed, een twijfelaar, die niet groot genoeg was voor ons twee. Geen nood, er werd gewoon uit een andere kamer een bed gehaald. Dat bed paste helaas niet door onze deur, maar ook daar was een oplossing voor: het bed werd volgens de IKEA-methode uit elkaar gehaald, binnen gebracht en weer in elkaar geschroefd en zo hadden wij om tien uur ´s avonds toch nog een fijne slaapplaats in de woestijn.

Onze kamer was dan wel redelijk van prijs, verder was bijna alles in San Pedro duur, het eten, het drinken, de souvenirs, bijna alles, behalve de tours naar de woestijn en daar waren we voor gekomen. Die tours waren niet alleen goed van prijs, ook de kwaliteit was top: meertalige gidsen en geen enkel mooi stukje van de woestijn werd overgeslagen. We planden onze tours zorgvuldig en snel achter elkaar zodat we zo snel mogelijk weer weg konden uit het dure dorp en kregen daardoor binnen een dag zoveel mooie landschappen te zien dat we een paar dagen nodig hebben om dat allemaal te verwerken.

We zagen maanlandschappen, zoutvlaktes, rare rotsformaties, besneeuwde vulkanen, dampende en spuitende geisers, zeldzame cactussen, een prachtige zonsondergang die vijf minuten later werd opgevolgd door het razendsnel opkomen van de volle maan van achter de Andes, heel veel zand, de geboorte van een zandstorm en nog veel meer. We badderden in warm geiserwater terwijl het buiten vroor en we liepen te zweten in de gortdroge woestijnhitte. E n dat alles binnen vierentwintig uur en ondanks dat we nog bijna een uur stil hadden gestaan omdat een toerbus het begaf en moest worden vervangen.

We hadden dus gedaan wat we wilden in dat dorp, waar het steeds drukker werd met toeristen en vanmorgen zijn we met de eerste bus (die we tijdig hadden geboekt) al weer ontstnapt uit de drukte. Het was nog even lastig om die man te vinden van wie we de kamer hadden gehuurd. We moesten hem nog betalen en we vonden het niet gepast om stiekem weg te gaan, al had dat wel gekund, want toen we hem eenmaal hadden gevonden bleek dat hij eigenlijk alweer was vergeten dat wij in een kamer van hem verbleven. Maar zo zijn wij natuurlijk niet, we weten dat daar alleen maar narigheid van komt, want daar zijn wij inmiddels wél ervaren genoeg voor.

Dirk

Add A Comment

Mourinho naar Ajax?

Posted by Dirruk
May-13-2009 I 2 COMMENTS

Voetbal op de Schapenmarkt

Posted by Dirruk
Apr-24-2009 I ADD COMMENTS

Spugend naar de wereldtop

Posted by Dirruk
Apr-16-2009 I 4 COMMENTS

Jiskefet doet verstandig

Posted by Dirruk
Apr-14-2009 I 1 COMMENT

De beste songschrijver ooit

Posted by Dirruk
Apr-9-2009 I 12 COMMENTS