Saturday, August 8, 2020

Dirrux' Blaasbalg

Anyway: the wind blows

Leve de bureaucratie!

Posted by Dirruk On March - 2 - 2008

Linda en ik hebben een haat-liefde-verhouding met vliegvelden. Aan de ene kant is het altijd fijn om te gaan vliegen, is alles altijd zo lekker glimmend mooi en schoon en vind je er van die mooie winkeltjes. Aan de andere kant is het de plek waar je soms uren moet wachten, waar de omroepstem altijd nét niet verstaanbaar is en waar heel veel mensen met verzonnen functies menen dat ze veel belangrijker zijn dan jij en bureaucratie tot kunst verheffen. Zo ook op het vliegveld van Lima.


Nadat er wat onduidelijkheid was over ons vluchtnummer waarvoor we al aardig heen en weer waren gestuurd hebben we netjes een half uur in de rij gestaan om in te checken en mochten we door de controlepoortjes om onze handbagage en onze lichamen te laten scannen. Maar dat kon niet zomaar, eerst moesten we nog even langs een loket waar we de luchthaventoeslag (lees belasting) mochten  betalen. Waarom dat niet meteen met het ticket betaald kan worden, zoals dat in Nederland gaat, dat is een goeie vraag die wij onszelf ook al stelden. Maar dit systeem houdt mooi weer wat mensen aan het werk en dat is ook wat waard.

We betaalden netjes de zes dollar per persoon en nestelden ons in de wachtruimte waar we vernamen dat alle vliegtuigen naar Cuzco vanwege de slechte weersomstandigheden in de Andes vertraagd waren. De vertraging werd eerst twee keer met een half uur verlengd en daarna met een uur, waarna wij het tijd vonden om te gaan ontbijten. We waren immers  om vier uur ´s nachts al opgestaan, het was nu tegen achten en de magen knorden als jonge biggetjes.

We besloten om daarvoor terug te gaan naar de algemene hal. We gingen terug langs de controle, snavelden een lekker ontbijtje naar binnen en keerden terug richting de wachtruimte. Een klein probleem was echter dat we met het betalingsbewijs van de luchthavenbelasting slechts één keer door het controlepoortje mochten en dat hadden we die ochtend al gedaan. Er stond een streepjescode op die werd gescand en de computer was onverbiddelijk: we mochten er niet opnieuw doorheen.

Linda pikte dat niet en ging een zinloze discussie aan met de jongens die niet mochten nadenken en alleen hun functie hoefden uit te oefenen. We hielden de mensen achter ons lekker op en toen de discussie op niets uitliep wrong Lin zich verontwaardigd langs het tourniquette. Ha, poeh, haar krijg je niet klein met onzin! Met verstand en reden gelukkig wel, want ik had geen zin om me af te laten voeren door de marechaussee en zij bij nader inzien ook niet, dus kwam ze toch maar terug.

We hadden twee mogelijkheden: of opnieuw betalen, zoals een Amerikaans stel met hetzelfde probleem deed, of ergens op het vliegveld onze kaartjes laten heractiveren. Twee keer belasting betalen voor hetzelfde is natuurlijk een doodzonde, dus kozen we voor optie twee. Eerst een blauw formulier halen bij onze luchtvaartmaatschappij, die helemaal invullen en laten voorzien van een stempel. Die stempel was nog niet genoeg, want de Chef van het vliegveld moest nog zijn handtekening zetten. Die Chef zat in een meeting en bovendien kon het heractiveren pas gebeuren als het zeker was dat onze vlucht ook daadwerkelijk zou vertrekken. Dus was het wachten en wachten tot de Chef verscheen, zijn handtekening zette en de onduidelijk pratende loketbeambte onze streepjescodes nieuw leven inblies.

We konden vervolgens weer door de belastingpoortjes en haalden gelukkig nog met speels gemak ons vliegtuig, dus zo erg was het allemaal niet. Bij het andere poortje zagen we een andere toerist nog druk in discussie gaan, die mocht er ook geen twee keer door. Het bleek dus gewoon een veelvoorkomend probleem te zijn, waar tot nu toe niemand een oplossing voor had verzonnen. Maar goed, wij hadden toch weer 12 dollar uitgespaard met een uurtje wachten en daar kun je hier zelfs met de huidige koers nog erg leuke dingen mee doen. Het viel ons nog mee dat we niet nog een roze en een geel formulier moesten halen bij een loket midden in de stad, want dit soort bureacratie is hier doodnormaal.

Bij een kantoorboekhandel mag je bijvoorbeeld het artikel aanwijzen dat je wilt, dan wordt dat gepakt door een bediende, die brengt het naar een loket, daar wordt een bonnetje voor je gemaakt, met dat bonnetje moet je naar een kassa, na betaling krijg je weer een ander bonnetje en daarmee kun je weer bij het loket je balpen ophalen. Hetzelfde proces bij de drogist of als je een treinkaartje gaat halen of een toegangskaart voor een museum.

Fantastisch systeem op zich natuurlijk, alle functies zijn goed gescheiden en controleerbaar, maar het is ons een raadsel hoe het allemaal nog zo goedkoop kan zijn hier. We kijken al weer bijna uit naar de snelheid en logistiek waarmee in Nederland alles gaat. Maar voorlopig nog niet, want we hebben nog alle tijd en genieten er stiekem toch van om het allemaal te observeren, te bestuderen en vooral natuurlijk te bekritiseren. En we klagen niet, maar mopperen wel lekker een eind weg. We blijven wel Nederlanders ten slotte.

Dirk

6 Responses

 1. Pink Said,

  Sorry, I found the SVN rev. log.Amit, one difference between the old and new PDF viewer is that we can copy more text than was previously posslbie.GroupA, if you right-click on the page displaying the pdf, you'll get "save as"

  Posted on August 20th, 2016 at 12:06

 2. kreditkarte in usa geld abheben Said,

  well for one, you should stop touching/scratching/moisturizing of any kind (that just get more bacteria in your pores. get some Neutragena acne spot creme and put it on your acne spots. i suggest the Rapid Clear gel (it’s in an orange container). that stuff works really quick if you leave your hands off your acne. if you have a serious acne problem its going to be tough to get rid of it that quickly. usually prescibed medecine takes a long time to kick in so don’t get that.

  Posted on October 19th, 2016 at 17:25

 3. http://www./ Said,

  Could this be the reason Cliff Richards turned to the Lord? I wonder if he became a Christian after that poor boy was murdered, and the horror of it made him ask the Lord for help? If it was, then he should honour the Lord and speak up about what he knows, to save the children who are right now being preyed upon by those bastards – to remain silent would be an act of apostasy.

  Posted on December 15th, 2016 at 05:38

 4. http://www./ Said,

  I want to be free to cycling around to anywhere.I’ve always love to cycle and since I moved to city the chances of me cycling gets lesser and lesser till now I haven’t cycled for ages. I want to be free cycle to everywhere I want and doesn’t need to worry about the heavy traffics and get involved in an accident.Love your new blog but still missed your old blog layout theme ;x

  Posted on January 18th, 2017 at 16:37

 5. http://www.loboheights.com/ Said,

  I think talking about these issues using the terms "web semantics" and "semantic markup" introduces needless confusion with the concepts introduced by RDF and Microdata.

  Posted on February 15th, 2017 at 18:54

 6. nsw greenslips price comparison Said,

  race start and things were noisy. We enjoyed having folks come up to our tent and almost whisper “Don’t Fear the Reaper” to us. It was wonderful. Spectators screamed and rang cowbells as riders came through each

  Posted on May 20th, 2017 at 19:31

Add A Comment